Eğitim sektörü tüm dünyada trilyon dolarlık bir alandır ve her geçen yıl büyümektedir. OECD ülkeleri, kamu harcamalarının %11,3’ünü eğitime ayırmaktadır ve bu da öğrenci başına yılda ortalama $ 10.493 civarındadır. Öğrenci başına ilk ve orta öğretime yapılan harcama 2006 yılından bu yana neredeyse %20 artmıştır. UNESCO’nun Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi, 193 üye ülkesinin her birinin 2030 yılına…
Kolej ve üniversitelerde yaratıcı eğitim, öğrencilerde inovatif düşünce ve girişimcilik becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Bu konuyla ilgili temel kavramlar arasında gerçek dünya durumlarına bağlantı, inovasyon ve girişimciliğin entegrasyonu, çift yaratıcı eğitim, inovasyon eğitimi entegrasyonu bulunmaktadır.
Kaygı, beklenen ya da beklenmedik olumsuz durumlar karşısında duyulan endişe olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda bu endişe vücudun sempatik sinir sisteminin etkinleşmesine yol açarak vücutta fizyolojik bazı tepkilere neden olur. Sempatik sinir sistemi, çelişkili durumlar ile karşılaştığında devreye girer ve vücudu olası tehlikelere karşı uyarır. Yani sempatik sinir sistemi aktif olduğunda vücut savaş ya da kaç…
Yaşam boyu öğrenme anlayışını benimseyen ve bu sorumluluğu üstlenen herkez için sınav sadece bir teferruat değil midir? Öğrencilerin, derslerin amacının sınavları kazanmak değil, insanları, medeniyetimizi öğrenmek olduğunu anlamalarını istiyoruz. Amacımız bütün öğrencilerimize, insanın bilişsel, duyuşsal ve davranışsal boyutlarını öğretmektir. Her bir bireye hepimizin içinde olan potansiyeli, zihinlerimizi, kalbimizi ve dünyayı daha iyi bir yer haline…
Eğitim sistemlerinin kötü etkilerini nesiller boyu söyledik ama bu nesil haklı çıktı. Çocuklarımızın eğitiminde köklü değişiklikler yapma zamanı artık gerçekten geldi. Yakında yapay zeka (AI) ve robotlar tüm mevcut tekrarlayan görevleri üstlenebilir. Çocuklarımızı öngörülemeyen durumlara uyum sağlayabilmeleri ve yaratıcı olmalarını sağlayacak şekilde eğitmeye ihtiyacımız var. Eğitimciler olarak, geleneksel öğretim yöntemlerinin olumlu ve olumsuz yanlarını biliyoruz. Günümüzde…
Üniversite sınavına iki aydan daha zamanın kaldığı şu anda 12. Sınıf öğrencilerimizin de sınav stresinin daha da arttığını görüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın gezi yasaklarını ortadan kalmasıyla beraber öğrencilerimizi yoğun sınav hazırlık temposundan biraz olsun uzaklaştırmak ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla İdea Koleji olarak biz de üzerimize düşeni yaparak 22 Nisan 2022’de İstanbul üniversitelerine gezi düzenledik. Önce…
Eğitim, bir neslin bilgisini bir sonraki nesle aktararak kültürün arşivlenmesine yarayan bir sistemdir. Bilginin Arşivlenmesi Kültürel bir arşivden söz edildiğinde genellikle müzeler, yazılı belgeler, kitaplar, fotoğraflar, videolar ve ses kayıtları akla gelir. Ancak, bir kültürün belirli yönlerinin korunabilmesi için deneyimlenmesi gerekir ve bu, bir arşiv aracı olarak eğitim kavramının ortaya çıktığı yerdir. Kiremit ve tuğla…
Pek çok farklı öğrenme metodolojisi içinde, hatırı sayılır olan sistem, güveni temel alan öğrenmedir. Bu alandaki bazı deneyler, öğrenme süresinde önemli bir azalma gösterdiğini kanıtlamıştır. İlk Güvene Dayalı Değerlendirme çalışması, 1932’de Kate Hevner tarafından Journal of Social Psychology’de yayınlandı. Amacı standart müzik değerlendirmelerinin geçerliliğini ve güvenilirliğini geliştirmekti. Var olan bilgiye güven değerlendirmesi eklendi. Güvene Dayalı Değerlendirme, istatistiksel geçerlilik…
Toplum olarak artık çevreyle ilgili statü yarışmasına daha az ilgi duyuyoruz. Komşumuzun ne tür bir araba kullandığını, televizyonda ne izlediğini merak etmiyoruz. Bunun yerine, kendi özel gereksinimlerimizi karşılayacak eylemlerle ilgileniyoruz. Pazarda 100 milyon ürüne yaklaştığımız bir çağda yaşıyoruz ve bir ürünü nasıl tanımladığınıza bağlı olarak, bu sayının çoktan aşıldığını iddia edenler de var. Artık çok…