Uzaktan Eğitim
İdea Online Eğitim Platformu
Idea Koleji olarak, öğrenci odaklı bir eğitim anlayışına sahibiz. Meslek seçimi konusunda rehberlik, esnek akademik destek, sınıf büyüklüklerini kontrol altında tutma ve güvenli öğrenme ortamı sunma konularında öne çıkıyoruz. Başarı grafiğimiz ve üniversite sınavlarındaki başarılar, öğrencilerimizin potansiyelini maksimize etme konusundaki başarımızı gösteriyor. Idea Koleji olarak öğrencilerimizi disiplinli, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetiştirmek için elinden gelenin en iyisini yapmaktadır.
CEVAP: Öğrencinin başarı, çalışma durumuna göre bu durum değişmekle beraber, bu durum asıl öğrencinin hedefleriyle ilgilidir. Üniversite hedefi ilk 5.000’e girmek olan bir kişinin çalışma yoğunluğu ile bana 100.000 yeter diyen bir öğrencinin yoğunluğu farklı olacaktır. Karşılığını alabileceğiniz kurumlarda ne kadar erken yola çıkılırsa o kadar yararlı olduğunu düşünüyoruz.
Maalesef ki ülkemizdeki eğitim sistemi öğrencinin kendini tanıma, ne istediğini tam anlayabilme, neyi daha iyi başarabileceğini tespit etmeye pek olanak sunmuyor. Bizler meslek tanıtımları, kişiye özel yapılan meslek envanterleri ile -hangi dersleri görürler, nasıl çalışma ortamları vardır, mesaileri nasıldır- gibi soruların cevaplarını vererek, meslekten uzmanlarla yapılan seminerlerle öğrencimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bu sayede biraz olsun isteklerini şekillendirebiliyoruz. Her dönem düzenlediğimiz üniversite gezileri ile de okumak isteyebilecekleri okullara dair fikir edinmelerini sağlıyoruz.
Her ne kadar bursluluk sınavı yapıyor olsak da öğrenci kaydı alırken akademik seviyesi önceliğimiz değildir. Ancak kurumumuz her seviyeden öğrenciye hitap edebilecek öğretmen ve doküman yeterliliğindedir. Önemli olan gelen öğrencinin kendi hayatıyla ilgili değişiklik yapma ve üniversitede güzel bir bölüm kazanma isteğinde olmasıdır. En önemli koşulumuz öğrencinin disiplin problemi olmamasıdır. Okulumuzda disiplin yönetmeliği en üst seviyede hassasiyetle uygulanmaktadır.
Bir çalışma disiplini kazandırmakla beraber öğrencinin durumuna göre zaman içinde değişiklik yaptığımız birçok öğrencimiz oldu. Çözebileceğimizi düşünüyoruz.
Her ne kadar okul başarı kıstasının dereceye soktuğu öğrenci sayısıyla ilgili olduğunu düşünmesek de Türkiye 7.si çıkarmışlığımız mevcuttur. Öğrenci sayımız az olmasına karşın yine de ilk bine giren öğrenci sayımız azımsanmayacak kadardır. Bu durum bu hedefteki öğrencilere de hitap ettiğimizi gösterdiğini düşünüyoruz.
Daha önce kamuda hiç çalışmamış kurucularımızın 25 yılı aşkın sektör deneyimi ile İDEA’nın 2008 kuruluşlu olduğunu belirtebiliriz. Bu sürecin 7 yıllık kısmı dershanecilik deneyimidir.
Kalabalık (sayısı 300 ve üstü) kurumlarda öğrencinin takip edilmesi oldukça zordur. Sadece takip için ciddi sayıda personel istihdam edilmesi gerekir. Bu durumda kurumlar koç adı altında derse giren öğretmenleri görevlendirir ve öğretmenin iş yükünü biraz daha arttırarak asli görevi dışında verimliliklerini azaltırlar. Sadece kendi dersiyle ilgilenmesi gereken öğretmen öğrencilerin farklı sıkıntılarını da takip etmek, mesaisi dışındaki zamanlarda da öğrenci ile iletişimde olmak zorunda kalır. Kurumumuz 200 civarında öğrenciyle çalışır ki bu durum öğretmen başına daha az öğrenci daha çok ilgi demektir. İDEA olarak öğretmenlerimize gereken itibarlarını hem veli hem öğrenci nezdinde kazandırdığımız gibi asli görevleri dışında hiçbir angarya yük vermeyerek ders performanslarını en üst seviyeye çıkarıyoruz. Her öğretmen kendi dersinin koçu olarak öğrencileri sadece kendi branşı ile alakalı takip eder. (Ödev verilmesi, ödev kontrolü, eksiklerin tamamlanması, ders bazlı sınav ortalamalarının takibi gibi) Rehberlik servisi genel ortalamalar üzerinden bire bir dersleri ayarlar, tekrar derslerini ayarlar. Sistem bu şekilde daha hedef odaklı işler.
Sınıflarımız 12 öğrencili ve bu sayının üzerine asla çıkılmamaktadır. Öğrenci seviyelerine göre daha az sayılı grupların da oluşturulduğu eğitim dönemleri olmuştur.
Evet çok reklam yapmıyoruz. Kurumsal anlaşmalarımız bile çok az. Ancak her yıl tam kapasite ile çalışıyoruz. Bunun asıl nedeni hedef öğrenci sayısının az olmasından ileri geliyor. Öğrenci sayısını arttırarak kalitemizi düşürmek istemiyoruz.
Osmangazi yerleşkemiz, tek şubemizdir. Gelecek planlamalarında da yeni şube oluşturma düşüncemiz yoktur.
Özel kurumlardaki en büyük olumsuzluk bizce öğretmen kadrosundaki yıllara göre ya da yıl içinde oluşan sirkülasyonlardır. Okul kadromuzun %90’ı yerleşik kadrodur. Her birinin çalışma süresine baktığınızda en az 5 yılın üzerinde olduğunu sistem kültürünü aldıklarını görebilirsiniz. Ekstrem bir durum olmadıkça yıl içinde kadro değişikliğine gitmemekteyiz. Eğitim ekibimiz ülkemizin değerli okullarından mezun, formasyon eğitimleri olan, çalışkan, disiplinli, iletişim gücü kuvvetli öğretmenlerden oluşmaktadır.
9 ve 10.sınıflarda haftada bir, 11.sınıflarda haftada 3, 12. Sınıflarda her gün olacak şekilde tarama sınavları yapılmaktadır. İşlenen konular içerikli yapılan bu sınavların sonuçlarına göre birebir veya takviye grup dersleri hafta sonu için planlanıp uygulanmaktadır.
Kurumumuz, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi sorununu kendi çözen, disiplinli, sorumluluk bilinci gelişmiş, çalışkan, toplumun değer yargılarını içselleştirebilmiş, saygılı, kendini ifade edebilen, stres yönetimini başarabilen, özgüveni yüksek, yaratıcılığını ortaya çıkaran bireyler yetiştirmeyi kendine ilke edinmiş gelenekçi bir eğitim anlayışına sahip bir okuldur.
Sıklıkla yaptığımız tarama sınavlarının sonuçlarına göre algılama düzeyi birbirine yakın öğrencilerden oluşan homojen sınıflar oluşturuyoruz. Akademik başarılarını önceliğe alıyoruz. Ancak derslerine giren öğretmenlerin hepsi aynı oluyor. Yani başarı düzeyine göre öğretmen farkı oluşturmuyoruz. Bütün öğrenciler aynı kalitedeki öğretmenlerden faydalanabiliyorlar. Bu sayede fırsat eşitliği sunuyoruz. Oluşan sınıflar eğitim yılı içinde öğrencinin akademik başarısına göre dinamik bir yapıda olup performansa göre değişim gösteriyor. Bu da öğrencinin eğitim yılı boyunca diri kalmasını sağlıyor.
Sınav sonuçlarının düzenli olarak takip edilebileceği E-idea sistemi mevcut. Yemekhane ve kantin alışverişlerinin takip edilebileceği E-kantin sistemi mevcut. Okulun herhangi anormal bir durum (Covid, Deprem, vb.) halinde tatil edilmesi durumunda hızlıca aksiyon alıp her an devreye alabileceğimiz kendimize ait online eğitim platform sistemimiz mevcut. Öğrencinin okula girişini veliye ileten yoklama bildirim sistemi mevcuttur
Binamız 2014 yılında, deprem yönetmeliğinin bütün gereklilikleri yapılarak inşa edilmiştir. Okul ruhsatlandırması 2015 yılı olup, milli eğitim gereklilikleri de üst seviyede karşılanmıştır. Radye temel sistemi üzerinde C30 beton kullanılmıştır. Ayrıca internet sitemizde deprem raporları da paylaşımdadır. Bunu dışında her yıl düzenli okul tahliyesi, deprem anı yapılması gerekenlerle ilgili tatbikatlar yapılmaktadır. Personelimiz gerekli eğitimlere sahiptirler.
Okulun kendine ait Pantolon, etek, eşofman, kollu kolsuz tshirt, sweatten oluşan kıyafetleri mevcuttur. Bunlar okul tarafından iyi kalitede ürettirilip, temini okul içinden sağlanır. Okul kıyafetlerinde kesinlikle esneklik yoktur. Bütün öğrencilerin okul içinde sadece okula ait üniformayı giymeleri gerekmektedir. Kıyafet zorunluluğunun temel sebebi öğrencilerin sadece eğitime odaklanmaları, marka yarışına girmemeleridir.
Sabah okula gelen öğrencimiz, cep telefonunu, varsa akıllı saatini girişte bulunduğu sınıfın telefon dolabına bırakır, bir daha okuldan çıkarken telefonunu alır. Gün içinde telefon kullanımı ihtiyacı olduğunda ya da aileler öğrenci ile iletişime geçmek istediklerinde öğrencilerin kullanımına sunulmuş okul telefonu mevcuttur.
LGS’de yarıştığı öğrencilerle dört yıl sonra bu sefer YKS’de yarışacak. Yapılan kıyaslamada okul öğrencilerimizin hemen tamamının LGS’de yakaladıkları yüzdelik dilimin çok üzerinde başarı sağladıkları görülüyor. Ancak bu başarının ne kadar üzerine çıkacağı biraz da öğrenci ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bu arada YKS’ye girene kadar okulumuzda o kadar çok deneme sınavına giriyor ki sınav kaygısı ciddi manada ortadan kalkıyor. Bu kaygının ortadan kaldırılmasında ayrıca öğrencinin başarabileceğini görmesi ile özgüvenin de ciddi bir etkisi var.
Okulumuz öğrencilerine eksiğine ve anlamadığı konulara yönelik ücretsiz özel ders imkanı sunmaktadır. Bu nedenle dışarıdan takviyeye gereksinim olmayacaktır.
Evet kurs desteği almak daha ekonomik gibi görünse de kurslarda sadece okul dışı zamanlar yani akşam saatleri, hafta sonlarını kullanarak eğitim alınabilir. Bu da öğrencinin dinlenmek için yeterli zaman bulamamasına neden olabilir. Yine öğrenci okul yazılıları, okul ödevleri ile kursta verilen ödevler ve programlar arasında sıkışabilir. Gün içinde önce okul sonra kurs derken boşa geçen zamanlar söz konusu olabilir. İdea Koleji’nde öğrencimiz hafta boyunca sınav hazırlık süreci eğitimini tam gün olarak alır ve boşa geçen zamanı olmaz.
Son düzenlemelerle açık liseye geçiş zorlaştırılmış olsa da buna benzer başka yöntemlerle okul alanı dışına çıkarma süreci halihazırda mevcut. Bu şekilde disiplinin sağlanabilmesi, öğrencinin oto kontrolünün yeterli olması, hizmet sağlayıcılarının yetkinliği süreci etkilemekle beraber başarı yakalamış öğrenciler vardır. Ancak buradaki oran çok yüksek değildir. Sürecin bu şekildeki yönetimini riskli buluyoruz.
Okullarda çalıştırılan öğretmenlerin deneyim ve kalitelerinin farklı olması, kullanılan yayınların farklı olması, sınıflardaki öğrenci sayılarının farlılıkları (Bazı okullarda 24, bazılarında 16, bazılarının 12 kişilik olması gibi) bir öğretmene düşen öğretmen sayılarındaki farklılıklar, öğrencinin okulda geçirdiği zamanlardaki farklılıklar, uygulanan deneme sınavı sayısındaki farklılıklar bunun temel nedenleridir.