Günümüzün iş dünyasında rekabet etmek birçok beceri gerektirir. Sözlü iletişim, dijital okuryazarlık ve zaman yönetimi, işverenlerin yeni, giriş seviyesi işe alımlarda arayabilecekleri en önemli becerilerden sadece birkaçıdır. Üniversite, yurt dışında okumak, ortak projelerde çalışmak ve kampüs kulüplerinde yer almak da dahil olmak üzere, bazı değerli iş becerilerini öğrenmek için birçok fırsat barındırır. Bu makalede, lisede ve üniversitede öğrenmeniz gereken 12 temel iş insanı becerisini ve birçok sektörde kariyeriniz boyunca size nasıl yardımcı olabileceklerini özetliyoruz.
Takım çalışması
Takım çalışması birçok iş kolunda önemli bir beceridir. Ekip ortamları, her bireyin benzersiz yeteneklerine odaklanmasını sağlarken yaratıcılığı teşvik edebilir ve üretkenliği artırabilir. İyi ekip üyeleri farklı bakış açılarına, geçmişlere ve kişiliklere uyum sağlayabilir. Lise yıllarında grup projeleri, sosyal gruplara katılma, spor yapma veya akranlarla planlar yapma yoluyla takım çalışmasını öğrenebilirsiniz.
Küresel düşünce
Küresel bir zihniyete sahip çalışanlar, birçok geçmişe ve kültüre sahip insanlarla çalışabilir. Kolej, ufkunuzu genişletmek için birkaç benzersiz fırsat sunar; farklı kültürlerden dersler alabilir ve farklı geçmişlerden gelen öğrencilerle etkileşim kurabilirsiniz. İdea Koleji, öğrencilere yurt dışında eğitim görme fırsatı da sunar. Yurtdışında eğitim programları bir yıla kadar sürebilir ve öğrencilere farklı ülkelerde çalışma ve yaşama şansı verir.
Zaman yönetimi
Zamanınızın etkin yönetimi, işinizi zamanında ve bütçe dahilinde tamamlamanıza yardımcı olabilir. Bir ülise öğrencisi olarak zamanı, yönetilebilir bir kaynak olarak düşünmeyi öğrenebilirsiniz. Okul çalışmalarını, sosyal aktiviteleri ve kişisel zamanı dengelemek için bir sistem geliştirin. Odaklanmanızı sağlamak için planlayıcılar, görev listeleri ve telefon hatırlatıcıları gibi araçları kullanmayı öğrenin.
Dijital okuryazarlık
Bazı iş ilanları, başvurularında dijital okuryazarlık kanıtı isteyebilir. Dijital okuryazarlık, bir bilgisayarı en yüksek potansiyeline kadar kullanma yeteneğini ifade eder. Dijital okuryazarlık becerileri arasında dokunarak yazma, klavye kısayollarının etkin kullanımı ve e-posta yönetimi yer alır. Ayrıca çevrimiçi toplantılar için kullanılan yazılımlarda ve dijital belge depolama yazılımlarında yetkin olmanıza yardımcı olur.
Sözlü iletişim
Sözlü iletişim, lise yıllarında öğrenebileceğiniz önemli bir beceridir. Konuşma becerileri, fikirlerinizi etkili bir şekilde tanımlamanıza, toplantılarda başkalarını yönlendirmenize ve iş ilişkileri oluşturmanıza yardımcı olabilir. Liderlik rolleri üstlenerek, grup projelerinde çalışarak veya topluluk etkinliklerine katılarak sözlü becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca markete veya bankaya gitmek gibi günlük etkileşimler sırasında iletişim becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Sözlü iletişim, dinlemeyi, net bir şekilde konuşmayı, açıklama için sorular sormayı, yapıcı eleştirilerde bulunmayı ve tartışmalar sırasında sakin kalmayı içerir.
Yazılı iletişim
İyi yazılı iletişim becerileri, departmanlar arasında iletişim kurmak için faydalıdır. İyi yazma becerilerine sahip olmak, fikirlerinizi doğrudan ve özlü bir şekilde yazılı olarak iletmenizi sağlar. Kurs programınız izin veriyorsa, yazma, düzenleme ve redaksiyon becerilerinizi geliştirmek için ekstra yazma kursları alabilirsiniz.
Yaratıcılık
Yaratıcılık, problem çözme sürecinin önemli bir parçasıdır ve onu herhangi bir meslek için değerli bir beceri haline getirir. Kolej dersleri, beyin fırtınası yaparak, sorular sorarak ve yaşıtlarınızla sorunları çözerek yaratıcı beceriler geliştirme fırsatı sunabilir. Yazma veya sanat gibi yaratıcılığınıza meydan okuyan dersler almak da yardımcı olabilir ve kulüp katılımı, gönüllülük ve topluluk grupları aracılığıyla sınıf dışında yaratıcılığı öğrenebilirsiniz.
Ağ Oluşturma
“İlişki kurma” olarak da bilinen ağ oluşturma, her gün başkalarıyla olan etkileşimlerimizde gerçekleşir. İyi ağ kurma becerileri, bir iş bulmanıza ve iş arkadaşlarınızla güçlü kişiler arası ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir. Üniversite yıllarınız, ilişki kurma becerilerini öğrenmek için birçok fırsat sunabilir. Örneğin, şunları yapabilirsiniz: Bir kulübe veya organizasyona katılın Profesyonel konferanslara katılın Topluluk liderleriyle etkileşim Yurtdışında eğitim programına kaydolun İşbirliğine dayalı bir çalışma programında yer alın.
Liderlik
Liderlik yeteneği, sabır, motivasyon, kararlılık ve ekip oluşturma dahil olmak üzere birçok beceriyi içerir. Liderlik veya yönetim dersleri alabiliyorsanız, liderlik yeteneğinizi geliştirebilmeniz için bunları programınıza dahil etmeye çalışın. Ayrıca liderlik becerilerini sınıf dışında da öğrenebilirsiniz. Becerilerinizi geliştirmek için öğrenci yönetiminde, topluluk gruplarında ve sosyal kulüplerde liderlik rolleri üstlenebilirsiniz. Bir ekibin lideri olarak öğretebilir, yapıcı eleştiride bulunabilir, görevleri devredebilir ve çatışmaları çözebilirsiniz.
Profesyonellik
Profesyonellik, iş başvurusunda bulunurken veya liderlik pozisyonları alırken kendinizi tanıtmanın olumlu bir yoludur. Profesyonellik, nasıl giyindiğinizi, iş arkadaşlarınız ve müşterilerinizle nasıl konuştuğunuzu ve kişisel etkileşimlerde kendinizi nasıl sunduğunuzla ilgilidir. Profesyonel davranış, meslektaşlar arasında saygı uyandırabilir, iş ortaklarıyla ilişkileri geliştirebilir ve işyerindeki çatışmaları en aza indirebilir. Profesyonelliği akıl hocalarınızdan ve iş arkadaşlarınızdan olduğu kadar öğretmenlerinizden ve sınıf arkadaşlarınızdan da öğrenebilirsiniz. İdea Koleji, öğrencilerin mülakat becerilerini, işyeri görgü kurallarını ve profesyonel kıyafetleri öğrenmelerine yardımcı olan aktivitelere ve kurallara sahiptir.
Proje yönetimi
Projeleri etkin bir şekilde yönetmek, çoğu zaman birçok benzersiz becerinin kullanılmasını gerektirir. Proje yönetimi becerileri, planlama, organizasyon, zamanlama, kaynak yönetimi, ekip oluşturma ve uyarlanabilirlikle ilgilidir. Bir sınıf için kişisel veya ekip projesini her tamamladığınızda proje yönetimi becerilerini kullanırsınız. Ayrıca sosyal kulüpler veya kampüs gruplarıyla etkinlikler düzenleyerek yönetim becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
İş ahlakı
Bazı şirketler, yeni pozisyonlar için işe alırken kendini işine adamış ve çalışkan bireyler arar. İyi bir iş etiği, bir iş bulmanıza yardımcı olabilir ve ayrıca kariyer ilerlemenizi destekleyebilir. İyi bir iş etiğine sahip çalışanlar, profesyonel, başkalarına saygılı, sorumlu, kararlı olabilir ve yaptıkları işten kendilerini sorumlu tutabilirler. Kolej’inizde en yüksek notları elde etmek, iş ahlakınızın seviyesini potansiyel işverenlere gösterebilir.