Blog İdea

Geleceği Şekillendiren Fikirler: İdea Koleji Blog Yazıları

Öğretimi Geliştirmek

Öğretim Yöntemleri

Öğretmenler genellikle verdikleri dersler hakkında bir şeyler hissederler. Yapılması gereken, dersten sonra oturup dersin ne kadar başarılı olduğunu, olumlu ve olumsuz durumları tanımlamaktır. Peki bu değerlendirme neden yapılmalı? Çünkü düzenli öz değerlendirme öğretmenlerin bir sonraki ders için daha iyi stratejiler belirlemelerine yardımcı olur ve öğretimin kariyerimizin nasıl geliştiğini gösterir. Öğretmenlerin kullanmak isteyebileceği bazı teknikler:

Planlama

Öğretmenler için ders zil çalmadan çok önce başlar. Bu planlama aşamasıdır. Özellikle yeni öğretmenler için veya ilk kez öğretecekleri bir konu üzerinde biraz zaman alıcıdır. Planlamanızın düzenli olarak değerlendirilmesi size daha verimli ve etkili bir şekilde hazırlanmak için planlama aşamasında ince ayarlamalar yapabileceğinizi gösterecektir. Kendinize sorun:

  1. Genel olarak, bu dersi planlamak ne kadar zordu?
  2. Dersin iyi gideceğinden emin misin?
  3. İhtiyacınız olan kaynakları ve malzemeleri bulmak ne kadar zordu? Zaman alıcıysa neden?
  4. Ders planınızı takip etmek kolay mıydı?
  5. Beklenmeyen bir yön değişikliği gerçekleştiğinde kontolü ne kadar iyi sağladınız?

Hedefler

Hedefler, planlamanızı ve dersin içeriğini yönlendirir. Daha sonra, sömestr veya akademik yıl düzeyinde, konuyu büyük resmin bir parçası olarak yönlendirirler. Hedefler olmadan, hem öğretmenler hem de öğrenciler için dersler ruhsuzdur. Kendinize sorun:

  1. Dersin başında hedefleriniz açık mıydı?
  2. Öğrencilerinizin seviyesine uygun muydu?
  3. Konuya ayrılan ders satısı gerçekçi mi ?
  4. Tüm öğrencileriniz hedefleri anladı mı?

Öğrenci katılımı

Her zaman bazı öğrenciler derse karşı diğerlerine göre daha doğal bir güven ve istek duyarlar. Bu nedenle, farklı öğrencilerin katılmasını sağlayan çeşitli sınıf teknikleri uygulayın. Kendinize sorun:

  1. Tüm öğrenciler dersle meşgul müydü ve derse katılıyor muydu?
  2. Sınıfta düzenlediğiniz mikro etkinliklere katıldılar mı?
  3. Hangi etkinlik çok iyi gitti / iyi gitmedi / beklediğiniz gibi değildi?

Kaynaklar

Ders kitaplarının ve çeşitli kaynakların kalitelerini ve uygunluklarını sürekli olarak değerlendirmek önemlidir. İdeal malzemeler, zengin ve özgün bir deneyim yaşatırken, öğrencileri hedeflenen bilgiyi idrak ettirmek için tasarlanmıştır. Ayrıca doğru kaynaklar ders için yeterli olmalı ve bir bütün olarak, yani tüm sömestir hedeflerinize uygun olmalıdır. Kendinize sorun:

  1. Seçtiğim materyaller sınıfımın seviyesine, yaşına ve ilgi alanlarına uygun mu?
  2. Konuyla ilgililer mi?
  3. Hepsini kullandın mı? Değilse neden?
  4. Katılımı arttırdılar mı?
  5. Bir dahaki sefere aynı kaynakları kullanır mıyım?

Araçlar

Beyaz tahtalar, etkileşimli beyaz tahtalar, web tabanlı etkinlikler, bilgisayarlar ve TV’ler. Hangisini en rahat kullandığımızı ve genellikle kullanmak istediğimiz aracı istediğimizi hepimiz biliyoruz. Peki teknolojiyi ve farklı araçların kullanımını düzenli olarak değerlendiriyor muyuz? Kendinize sorun:

  1. Derste hangi araçları ve teknolojiyi kullandınız? Bu kullanım hedeflerinizi destekliyor mu?
  2. Beklenmeyen bir olay durumunda bir derse devam edebilmek için planınız var mıydı? (örn: Elektrik kesintisi)?
  3. Teknolojiyi derslerinize sorunsuz bir şekilde kullanabildiniz mi yoksa doğru çalışması için uğraşırken fazla mı zaman kaybettiniz?

Kendi öğretilerinizi değerlendirmenin verdiği hissi hepimiz biliyoruz, sürekli yapmak zor olabilir ancak, düzenli öz değerlendirmenin faydalarını da (daha verimli planlama, daha iyi materyaller, daha etkili, eğlenceli dersler ve başarılı öğrenciler) biliyoruz. Düzenli uygulanırsa, öz değerlendirmeler bir süre sonra rutin hale gelecek, daha iyi hissedecek ve öğretme potansiyelinizin hiç bu kadar iyi olmadığını farkedeceksiniz. İyi Dersler

Cengiz Demirtaş