Blog İdea

Geleceği Şekillendiren Fikirler: İdea Koleji Blog Yazıları

Türkiye’de öğrencilerin tahsil hayatı boyunca girmeleri muhtemel sınavlar. Bu sınavlar ne işe yarıyor ve hangi kurumlar tarafından yapılıyor?

Sınav Nedir, Sınavlar öğrencilerin bilgisini ne kadar ölçebilir?

Sınav nedir ve neden yapılıyor? Öncelikle sınavların öğrenciler ve eğitmenleri için neden bu kadar önemli olduğunun ana nedenlerine bir göz atacağız.

Sınav basitçe, bir kişinin belirli bir konu hakkındaki bilgisini test etmenin sözlü veya yazılı bir biçimi olarak tanımlanabilir.

Sınavlar Önemli mi?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evet! Sınavlar hem öğrenciler hem de eğitmenler için son derece önemlidir. Sınavsız bir okul olmamasının pek çok nedeni var. Bu nedenlerden bazıları şöyle:

Sınavlar, eğitmenlerin bir dersin veya konunun öğrenciler tarafından ne kadar ve nasıl anlaşıldığını bilmelerine yardımcı olur.

Sınavlar, öğrencilerin belirli bir periyodun sonunda bir sınava tabi tutulacaklarını bildikleri için çalışmaya motive eder. Okullarda sınav olmasaydı ne olacağını hayal edin! Sınavların yokluğunda, birçok öğrencinin çalışmalarını ciddiye almayacağı açıktır. Ancak sınavlar sayesinde öğrenciler çok çalışmak zorunda kalıyorlar.

Sınavlar, öğretmenin veya eğitmenin öğrencilerinin performansını bilmesine yardımcı olur. Bu çok önemlidir, çünkü öğretmene öğrencilere yardım etmek için ne tür ve nasıl bir kadar çaba göstermesi gerektiğini söyleyecektir.

Sınavın bir diğer önemi de not verme sürecinde adalet sağlamasıdır. Sınavlar sırasında tüm öğrenciler aynı sorulara cevap verirler. Bu şekilde, hiçbir öğrenci başka bir öğrenciye karşı haksız bir avantaja sahip olamaz.

Sınavlar, öğrenciler arasında sağlıklı rekabeti teşvik etmeye yardımcı olur. Sınavlar olmadan öğrenciler kendi aralarında akademik olarak rekabet etmeye zorlanmazlardı ve elbette okuldaki öğrenciler arasında bu tür rekabetler çok önemli.

Araştırmalar, sınavların her seviyeden öğrenciyi değerlendirmenin ve akademik mükemmelliğe ulaşmalarına yardımcı olmanın en iyi yolu olduğunu göstermiştir.

Türkiye’de eğitim gören öğrencilerin çeşitli aşamalarda girmesi muhtemel sınavlar ve Sınav Tarihleri aşağıda listelenmiştir.

Türkiye'de yapılan tüm sınavlar

Sınavların Amacı

Okullardaki sınav sürecini hepimiz hatırlarız. Sınavın yapılacağı salona girmek, sınav masasında isminizi bulmak, boş bir kağıt ve sorularla dolu bir kitapçık. Son birkaç haftadır çalıştığınız, gözden geçirdiğiniz her şeyi unuttuğunuzu düşündüren bir his.

Tüm okul, kolej ve üniversitelerde, sınavların asıl amacı nedir? Sınav streslerinin geleceğimize nasıl katkıda bulunur? Türkiye’de öğrencilik hayatı boyunca hangi sınavlara girilir, bu sınavlar nelerdir ve ne işe yarar?

Sınavlar öğrenme sürecinde, öğrencinin ve eğitim kurumunun bir analitiğidir. Sınavlar ve testler, öğrencilerin belirli konularla ilgili ne öğrendiklerini değerlendirmenin ve geriye dönük karşılaştırmanın bir yoludur. Sınavlar, her öğrencinin dersin hangi kısmına en çok ilgi duyduğunu ve hatırladığını gösterir.

Her öğrencinin kendine has becerilerini ve anlaşını yansıtan sınavlar, öğretmenlerin öğrenciler hakkında daha fazla bilgi edinmelerini ve gelişimi takip etmelerini sağlar.

Öğrenmede güçlü ve zayıf yanlar sınavlarla değerlendirilebilir. Öğretmenler, belirli bir konuyu öğretirken sınıfta daha fazla üzerinde durmaları gereken noktaları keşfederler.

Sınavlar, yüksek öğrenim kurumlarının, başvuruda bulunan öğrencilerin iş yaşamındaki taleplerle başa çıkıp çıkamayacaklarını değerlendirmelerini sağlar. Her ne kadar öğrencilerin yeteneklerininin notlara göre sıralanması fikri zor görünse de, eğitim kurumlarının öğrencilerin potansiyelini değerlendirmelerinin kolay ve hızlı bir yoludur.

Sınav süreci, fakülteler ve belirli okulların kontenjan açıklarının değerlendirilmesi bakımından okullar için yol gösterici olabilir. Okullar, öğrencilerin ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını sağlamalıdır.

Okul yöneticileri, öğrencilerin notları sayesinde okul, kolej veya üniversite içerisinde hangi alanlarda iyileştirme yapılması gerektiğini görebilir. Araştırmalar yüksek not ortalamasına sahip sınıflardaki öğrencilerin daha mutlu olduğunu göstermiştir, dolayısıyla bir sınıfın ortalama başarısı genel motivasyonun da bir göstergesidir.

Bursluluk Sınavı - 09 Ocak 2021 (İdea Koleji)
Bursluluk Sınavı hakkında bilgi al / başvur.

 
 

Merkezi Sınav - 8 Ocak - 4 Şubat 2020
Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Klavuzu

 
 

YÖKDİL Sınavı - 1 Mart 2020
YÖKDİL Sınav Başvuru

 
 

MSÜ Sınavı - 29 Mart 2020
Millü Savunma Üniversitesi

 
 

BİLSEM Sınavı - 4 - 19 Nisan 2020
BİLSEM Sınavları MEB

 
 

DGS Sınavı - 3 Mayıs 2020
DGS Klavuz, Başvuru Bilgileri

 
 
 
 

YKS Sınavı - 20-21 Haziran 2020
ÖSYM Aday İşlemleri

 
 

TUS Sınavı - 14-22 Temmuz 2020
TUS OSYM Başvuru Bilgileri